Over Atelier 16 West

Atelier 16 West werd opgericht door Kristof Truyens. Vooral de eigenzinnige kijk op hedendaagse keramiek staat centraal. In zijn eigen atelier creëert hij zowel conceptuele, sculpturale als functionele keramiek. Vaak accentueert hij in zijn werk het aards karakter van klei dat in de afwerking nog sporen vertoont van het gevecht met het vuur. In conceptuele werken zoekt hij naar de symbiose van klei met andere materialen. Bij het ontwerp van functionele keramiek zoekt hij steeds naar dat punt waar het functionele en het artistieke vervagen. In de ontwerpen tart hij graag de keramische goden door de grenzen op te zoeken van het technisch haalbare. Op die manier creëert hij in het eindresultaat unieke en exclusieve keramiek. Hij is van mening dat je enkel zo als kunstenaar kan blijven groeien. Atelier 16 West benadert keramiek vooral als beeldende kunst.

Truyens volgde zijn opleiding Specifiek Artistiek Atelier Keramiek Hogere Graad aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten te Lier (België). Lange tijd bestudeerde hij de stooktechniek voor Raku en Kopermat. Om zich verder te specialiseren in het draaiwerk en Raku volgde hij een bijkomende opleiding in Arques (Frankrijk). In zijn drang om steeds grotere vormen te draaien maar geteisterd door de techniciteit hiervan, belandde hij bij het Institut de Céramique Française waar hij zijn masterclass Monumentaal draaien beëindigde.

Kristof Truyens werd geboren te Mol (België) in 1973. Hij woonde en studeerde een tijdje in West Yorkshire (Huddersfield, Engeland) en verbleef drie jaar in Lausanne (Zwitserland). Momenteel werkt hij vanuit Westmalle waar ook Atelier 16 West zich bevindt.

Atelier 16 West werkt voornamelijk in opdracht en dit binnen de wereld van design, interieur, beeldende kunst en architectuur.